Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het
Wist je dat als je dit leest, hele kleine microchips in het hart van je telefoon of laptop onafgebroken voor je aan het werk zijn? Alle digitale apparaten die we dagelijks gebruiken – wereldwijd nu zo’n 27 miljard – bevatten microchips met miljarden elektronische schakelingen die het mogelijk maken om ingewikkelde softwareprogramma’s uit te voeren en data te verwerken. Moeilijk om je voor te stellen, maar zonder microchips zouden er geen computers, telefoons of internet bestaan.
Een cruciale stap bij het maken van microchips – lithografie
Bij ASML, met het hoofdkantoor in Veldhoven, maken ze de machines waarmee fabrikanten hun microchips produceren. Ze lopen hiermee in de wereld voorop, dus de kans is erg groot dat je vrijwel dagelijks technologie gebruikt die deels op machines van ASML is gemaakt.
Het productieproces van een chip bevat tientallen stappen. ASML helpt producenten bij het nemen van slechts één van deze stappen, maar het is wel een cruciale: lithografie. Bij lithografie wordt een patroon van chiponderdelen met behulp van licht en chemisch etsen ‘geprint’ op een wafer, een dunne plak halfgeleidermateriaal. Hoe nauwkeuriger het lithografieproces is, hoe kleiner de uiteindelijke microchip kan zijn.
Bij details op een microchip gaat het om nanometers – miljoensten van een millimeter. Om een idee te geven: met gebruik van de nieuwste generatie machines van ASML is het mogelijk om lijnen op chips te printen die slechts zo’n 10 nm dik zijn. Ter vergelijking: een papieren bladzijde of een mensenhaar is tussen 80.000 en 100.000 nanometer dik.
Duurzaam zijn door Re-Use
ASML is het waardevolste bedrijf van Nederland. Niet alleen in technologie maar ook in beurswaarde. Om je een idee te geven: de waarde van de aandelen is ongeveer vier keer de waarde van Heineken. Bij ASML werken ongeveer 40.000 mensen! Het bedrijf groeit en zoekt steeds naar slimme technici. Die komen uit de hele wereld omdat er in Nederland niet genoeg mensen zijn met de juiste opleiding. Dus… als jij een toffe baan wilt later: neem een Bèta vakkenpakket en/of ga een technische richting doen op school!