menu

Duurzaam voertuig: Elevan

Duurzaam voertuig: Elevan

School: basisschool De Mijlpaal


Deze gezinsauto werkt op zonne-energie, waterenergie en windenergie. Het ziet eruit als een normale auto. Er kunnen 5 mensen in de auto. OP de achterbank in het midden kan ook een plank omlaag om op te leunen.
De naam Elevan komt van de elementen; bijna alle elementen worden gebruikt voor energie. En omdat het een grote auto is, noemen we het Elevan.


De voordelen

Zonne-energie wordt omgezet in stroom en deze weer in energie
Waterstof wordt in de auto zelf omgezet in elektriciteit
Tijdens de rit wordt windenergie opgevangen om de batterij op te laden.


Meer informatie

Wanneer de zon schijnt ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Met behulp van een omvormer wordt deze stroom vervolgens omgezet in energie.
Waterstof moet gemaakt worden met elektrolyse, wat veel elektriciteit kost. Dit is een chemisch proces waarbij water als het ware ontleed wordt in zuurstof en waterstof. Vervolgens wordt de waterstof in de auto in de brandstofcel weer omgezet in elektriciteit.
Onder de motorkap van de auto zijn onder andere verschillende windturbines te vinden. Die zijn nodig om de wind op te vangen en om te zetten in windenergie. Aan de voorzijde is ook een flinke hap uit de neus van de auto genomen. Hiermee wordt gezorgd dat de windstroom ook daadwerkelijk door de turbines gaat. Op die manier kan meer energie in de batterij worden opgeladen tijdens de rit.


Bedacht door

Jurenchio en Aidan


Media