menu

Uitvindersfinale in Amsterdam

Geweldige finale uitvinderswedstrijd 2023

Op 7 juli presenteerden 6 groepen kinderen hun uitvindingen tijdens de Uitvindersfinale bij MOVE Amsterdam. Hun opdracht: een duurzame mobiliteitsoplossing bedenken! Wie verwacht dat deze opdracht te moeilijk is voor basisschoolleerlingen heeft het mis.

Want wat dacht je van een Spaceboard waar je op gaat staan met magneten op je schoenen? Milou, Liv en Liselotte kregen op onze website maar liefst 286 stemmen voor dit idee! Ook de Elektrische Magneet Auto van Nathan en Lev van basisschool Rosj Pina gebruikt magnetisme als uitgangspunt en is daarmee een van de terechte prijswinnaars geworden. De meeste uitvinders werkten in groepen of als duo, maar daar was ineens Liewe van Day a Week School De Achthoek, die helemaal alleen zijn uitvinding Squam Blam 69 ontwikkelde. Hij presenteerde zijn ontwerp in het programma Tinkercad. Superknap!

De jury, bestaande uit Quin van der Zeeuw (YouTuber/TikTokker), Mila Benschop (Eco Runner Team TU Delft) en Chris Voets (De Ontdekfabriek)  kreeg de ene na de andere prachtige uitvinding op zich afgevuurd. Je vindt ze allemaal hier. Ontwerpster Juul Dijkmeijer presenteerde het evenement met veel enthousiasme en zorgde ervoor dat alle uitvinders zich op hun gemak voelden.

De jury had het dus enorm lastig, maar selecteerde toch een winnaar: Jadey, Annabelle, Stella, Ruben, Eren uit Groep 7 van de Sint Jozefschool uit Amsterdam presenteerden hun Fomav. Een voertuig dat gebruik maakt van duurzame energiebronnen, maar ook al rekening houdt met de stijgende zeespiegel. De Fomav verplaatst zich onder water, zodat je kunt genieten van haaien, tropische vissen en krabben! De uitvinding was knap bedacht, goed uitgewerkt én heel mooi gepresenteerd. En laten dat nu precies de punten zijn waarop de jury lette.

We feliciteren de winnaars van de Sint Jozefschool! En bedanken alle deelnemers en natuurlijk Move Amsterdam voor de fijne samenwerking en de organisatie van deze fantastische uitvindersfinale 2023.

Sponsoren van De Uitvinders

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.