Vlaamse Minister van Onderwijs bezoekt Ontdekfabriek

Parlementsleden doen inspiratie op voor techniekonderwijs in België

Op donderdag 10 februari 2011 bezocht de Vlaamse onderwijsminister Pascal Smet samen met 20 parlementsleden De Ontdekfabriek in Eindhoven. Hier konden zij ervaren hoe de interesse voor techniek en design aangewakkerd wordt bij basisschoolkinderen in Nederland.

De aanpak van De Ontdekfabriek en het programma van ‘De Uitvinders’ dat op de Brabantse basisscholen wordt uitgevoerd  is gebaseerd op de aansprekende belevingswereld van een verhaal. Daarbinnen maken kinderen kennis met techniek en is er ruimte om hun eigen creativiteit te gebruiken. Ze bedenken eigen oplossingen voor uitdagingen die voorkomen in het verhaal. In België denkt men na over een mogelijke invoer van dit ‘probleemgestuurd onderwijs’.

De Vlaamse gasten maakten niet alleen kennis met de praktijk, maar ook met de organisaties die techniekeducatie in Nederland mogelijk maken. De Helmondse burgemeester Jacobs fungeerde als een uitstekend gastheer namens de ‘Brainport’ regio. In de presentatie van Joep Brouwers van Brainport Development werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk de instroom van jong technisch talent is voor onze economie. Joanne Kuipers en Hans Corstjens van Platform Bèta Techniek uit Den Haag zetten uiteen hoe zij techniekpromotie en -educatie landelijk vanuit de Rijksoverheid organiseren. Belangrijk hierin is ook de rol van de Provincie Noord-Brabant. Leen de Bie presenteerde de Vlaamse visie op techniekonderwijs.

De wederzijds opgedane contacten vormen mogelijk een basis om samenwerking en kennisuitwisseling tussen beide landen op het gebied van techniekeducatie en –promotie verder gestalte te geven. En naar verwachting verhoogt de buitenlandse belangstelling ook het draagvlak voor De Ontdekfabriek in eigen land.

Sponsoren van de uitvinders

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.

 • Vlaamse Minister van Onderwijs bezoekt Ontdekfabriek gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Vlaamse Minister van Onderwijs bezoekt Ontdekfabriek teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.