Een middag bij Ontdekfabriek Outdoor

Nu de zomer dan ook eindelijk in Nederland lijkt te zijn aangebroken is De Ontdekfabriek gestart met een speciaal zomerprogramma: Ontdekfabriek Outdoor. Een primeur voor de Eindhovense stichting die kinderen enthousiast maakt voor techniek, design en innovatie. Op de nieuwe locatie,  net als de oude ook gesitueerd in een verlaten fabriekshal op Strijp-S, hangt een uitgelaten sfeer. Ruim honderd kinderen zijn bezig hun eigen creatieve avontuur te beleven.

Dat het Outdoor programma in volle gang is blijkt al uit de skaters die de stoep voor De Ontdekfabriek onveilig maken. Goed beschermd tegen eventuele valpartijen manoeuvreren een aantal jongens en meisjes hun skateboard over de ramp. Buiten op de werkplaats is het ook een drukte van jewelste. Overal zijn kinderen druk in de weer met gereedschappen, stukken hout en allerlei andere materialen die er maar te vinden zijn. De 6-jarige Luuk wordt door zijn vader geholpen met het timmerwerk. Hij wil wel zelf beslissen hoe zijn fantasiewagen eruit moet komen te zien: “Hij moet heel hoog zijn, dan kunnen de mensen mij al van heel ver zien”. Als de wagens klaar zijn mogen ze op de rails worden gezet met een speciale takel. Door middel van het trapsysteem dat op elke wagen zit kunnen de kinderen zelf hun wagen laten rijden op de rails. Dat is leuk, maar soms ook wel een beetje zwaar, zeker als je probeert te racen!

Naast de baan voor de wagens is een klimwand opgebouwd. Hier kunnen kinderen proberen om via de rubberen grepen zo snel mogelijk naar de bel te klimmen.  Naast de muur zit een ouder echtpaar op een bank; ze kijken naar hun kleinzoon Max die aan de klimmuur hangt. Vliegensvlug weet hij de snelste weg naar boven te vinden. “Hij heeft dit nu al minstens vier keer gedaan”, lacht zijn oma. Het meisje dat na hem omhoog klautert heeft er zichtbaar meer moeite mee. Als ze uiteindelijk boven aan de bel heeft geklingeld roept ze naar een van de begeleiders van De Ontdekfabriek: “Ik durf niet vanaf hier te springen!”. Gelukkig liggen onder aan de muur dikke matten die de kinderen op kunnen vangen als ze zich weer naar beneden laten vallen. 

Na verhitte klimpogingen kan binnen verkoeling worden gezocht in de Scraphoek. Talloze oude computers, rekenmachines en niet meer te definiëren apparatuur sieren de grote tafels waaraan de kinderen kunnen bouwen. Floor, Stijn en Femke staan hier te werken aan hun eigen uitvinding. Trots laat Floor haar eigen robot zien, helemaal gemaakt van oude computeronderdeeltjes. Eerlijk is eerlijk, hier heeft ze ook al twee dagen aan kunnen werken. Ze vertelt stralend dat ze gisteren ook al in De Ontdekfabriek waren en dat ze vandaag nog een keer wilden komen.

Ook het levensgrote computerspel in de vorm van raceauto Sunny is populair. In de grijze auto die helemaal rijdt op zonne-energie en die  is gebouwd door leerlingen van het ROC zit een jongetje van een jaar of negen. Het puntje van zijn tong steekt uit zijn mond terwijl hij Sunny op de weg probeert te houden. Speelt hij thuis ook weleens race spelletjes? “Ja, maar dit is veel leuker want hier zit in je in een echte auto!”.

Na al die inspannende bezigheden is het tijd voor een glaasje ranja en iets lekkers. Aan een tafel in het barretje zit een moeder zit met haar twee dochters hun balancerende tijger te bewonderen. Terwijl ze haar laatste hapje pannenkoek naar binnen schuift zegt de oudste van de twee: “Mam, als ik straks jarig ben wil ik hier misschien wel mijn feestje geven”.   Het mag duidelijk zijn, Ontdekfabriek Outdoor valt in de smaak! Het event loopt nog t/m 21 augustus, daarna nog elke zondag t/m 25 september. Zeker de moeite waard!

(Geschreven door Kim de Vogel)

Sponsoren van de uitvinders

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.

 • Een middag bij Ontdekfabriek Outdoor gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Een middag bij Ontdekfabriek Outdoor teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.