4 september: demo kettingreactie van Artur en Robin (12 jaar)

Tijdens Hallo Cultuur! op zondag 4 september is er een bijzondere extra act in De Ontdekfabriek. De jonge uitvinders Artur van de Biggelaar en Robin Swaanen (beiden 12 jaar) uit Vessem demonstreren dan namelijk de hele dag hun kinetische baan, die ze speciaal bouwden voor De Ontdekfabriek.

Lauf der Dinge

Hun ‘Lauf der Dinge’  begint met een rad met gaten waarin knikkers rollen. De knikkers gaan via het rad omhoog en rollen over een baan naar een lift. De lift duwt de ze in een buis, de knikkers blijven daar hangen. Als de buis eenmaal vol is gaat hij overlopen, dan rollen de knikkers in een schotel. Als ze uitgerold zijn in de schotel vallen ze door een gat en daarna op een wip. 50% gaat naar de zigzag baan en 50% gaat naar de ‘knikker gewichtenbak’. Als de knikkers aan het einde van de zigzag baan zijn gaan ze weer naar de knikker schotel (begin). Dat gaat zo door tot al de knikkers in het gewichtenbak zijn. als de gewichtenbak vol is dan komt de katapult naar buiten gerold en dan schiet hij. Dat belooft wat! En volgens Robin en Arthur komt er zelfs ‘misschien nog wat bij’. Dus we zijn benieuwd!

Jonge ontwerpers

Robin en Arthur waren klasgenoten bij Basisschool Lambertus in Vessem. Daar bouwden ze al eerder een kinetische baan, maar ook een prachtige windmolen voor het BrainTrigger project. Inmiddels volgt Artur de basis kader opleiding in Veldhoven en Robin zit in de brugklas van het Rythoviuscollege in Eersel. Nog steeds  vinden ze het erg leuk om samen creatief en technisch bezig te zijn. ‘Samen zijn we een goed team en proberen we iedere keer iets nieuws te bedenken en te bouwen!’

Gratis te bewonderen op 4 september tijdens Hallo Cultuur!

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Robin en Artur? Kom dan op 4 september tussen 11 en 17 uur naar De Ontdekfabriek. De entree is die dag gratis vanwege Hallo Cultuur!

Sponsoren van de uitvinders

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.

 • 4 september: demo kettingreactie van Artur en Robin (12 jaar) gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • 4 september: demo kettingreactie van Artur en Robin (12 jaar) teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.