CoE BBE | De Biostraat

Van aardappel tot plastic

Wat heb je eigenlijk nodig om (bio)plastic te maken? In welke natuurlijke materialen kom ik deze grondstof tegen?  En hoe haal ik die grondstof dan uit bijvoorbeeld een aardappel? Je leert het in de Biostraat. Leerlingen leren op een actieve manier te onderzoeken en werken creatief samen om tot een mooi resultaat te komen.


Wat ga je doen?

De Biostraat is een straat met opeenvolgende praktische activiteiten waarbij de leerling bioplastic maakt met natuurlijke grondstoffen. De leerling onderzoekt in welk plantmateriaal zetmeel aanwezig is met behulp van een microscoop en de ‘jodium aantoon proef’. Zetmeel is namelijk een basis voor bioplastic. Vervolgens raffineert (er uit halen) de leerling het zetmeel uit, in dit geval, aardappelen. Volgens receptuur maakt de leerling met zetmeel en andere stoffen door verhitten en afkoelen bioplastic.

De Biostraat is aan te vullen met een introductie les, filmpjes en verdiepende en aanvullende opdrachten uit hoofdstuk 1 van de biobased lessen set. Deze lessen set kunt u gratis downloaden via deze link.


Over Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE)

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) is een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. De missie is bedrijven helpen in hun biobased ambities door met hen het HBO onderwijs te vernieuwen en toegepast onderzoek uit te voeren dat er toe doet. Zo zorgt het CoE BBE voor uitstekend opgeleide professionals die de transitie naar een biobased samenleving kunnen dragen en vormgeven. CoE BBE vindt het belangrijk dat kinderen van jongs af aan al in aanraking komen met de biobased economie. Om deze reden ontwikkelde het CoE BBE praktisch lesmateriaal voor de bovenbouw van basisscholen.


Locatie

Deze workshop kan  met of zonder begeleiding plaatsvinden op de eigen school (neem contact op met CoE BBE). Bovenstaande tarieven gelden als de workshop plaatsvindt op locatie De Uitvindfabriek.


Contact

CoE BBE
Margot Verwei
W: www.coebbe.nl
E:  mgp.verwei@avans.nl
T: 088 52 58 174

 • CoE BBE | De Biostraat gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • CoE BBE | De Biostraat teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.