Architectuurlessen | Ontwerpers van een wijk

Ontwerpers van een wijk

Een magistraal project waarbij de kinderen individueel worden geprikkeld om te onderzoeken en te maken, maar daarbij worden uitgedaagd om hun ontwerp te plaatsen in de context van andere creaties uit de klas. Samenwerking en communicatie staan in dit project dus ook zeker centraal.


Wat ga je doen?

De kinderen ontwerpen samen een trapsgewijs-gestapelde wijk op schaal. Hierbij is het dak van de ene woning de tuin van de ander. Bij het ontwerpen van de individuele woningen onderzoeken de kinderen de relatie tussen binnen en buiten. Oftewel: het spanningsveld tussen privé en publiek. Hiervoor krijgen ze een basismaquette van enkele wanden, vloeren en meubels. Bij het samenvoegen van de diverse woningen uit de klas gaat het ontwerpgesprek over de inrichting en gebruik van de publieke ruimte.

In dit project van 5 lesmomenten werken de kinderen zowel individueel, als in twee- of drietallen, als klassikaal.

Dit project vormt een doorlopende leerlijn met de projecten:
Onderzoekers van de Stad
Architect van een Droomhuis


Over Architectuurlessen

Architectuurlessen is in 2009 opgericht met de intentie om het ontwerpend denken beter vorm te geven in het onderwijs. Architectuur is namelijk bij uitstek geschikt om bij leerlingen het kritische en creatieve denkvermogen te prikkelen. Uiteraard afhankelijk van leeftijd en leerniveau! Inmiddels verzorgen onze 9 gastdocenten lessen, workshops en projecten in het primair en het voortgezet onderwijs.


Locatie

Deze workshop kan op school of op locatie uitgevoerd worden.


Contact

W: www.architectuurlessen.nl
E: wouter@architectuurlessen.nl
T: 06 45 79 29 96

 • Architectuurlessen | Ontwerpers van een wijk gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Architectuurlessen | Ontwerpers van een wijk teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.