Bio-based plastic workshop


Maak zelf bio-based plastic in De Uitvindfabriek

Plastic. We gebruiken het allemaal. Soms maar 3 seconden voordat we het weggooien. Maar daarna gaat het nooit (nee echt: nooit) meer weg. Al het plastic dat ooit gemaakt is van aardolie, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Plastic dat in de oceanen terechtkomt verdwijnt nooit. In De Uitvinders en het Verborgen Oog stuit het schip van de Uitvinders niet voor niets op een heus eiland van plastic! Plastic breekt langzaam af in steeds kleinere stukjes tot je het niet meer met het blote oog kan zien. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven om van producten uit de natuur materialen te maken die plastic kunnen vervangen.


Ingewikkeld?

Ehm… ja natuurlijk, maar het kan ook eenvoudig! In De Uitvindfabriek staat de bio-straat van het Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE). Met deze bio-straat kun je aan de slag om zelf plastic te maken. Je onderzoekt eerst planten op de aanwezigheid van zetmeel. Vervolgens ga je een heel proces uitvoeren om uiteindelijk met een zelfgemaakt stukje bio-plastic te eindigen. Analyseren, raffineren, bezinken, spoelen, mengen: het zit er allemaal in. Hoe cool is dat?!


Voor wie

De bio-straat in De Uitvindfabriek is geschikt voor leerlingen van Groep 7 of 8 basisschool en voor leerlingen uit de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. In een groep van maximaal 15 leerlingen ga je op onderzoek en maak je zelf je eigen plastic in ongeveer 1,5 uur tijd. Meer leerlingen? Geen nood: we combineren de workshop met een worskhop 3D printen. Je maakt dan met een 3D pen met afbreekbaar plastic een eigen ontwerp.


Kosten

De bio-straat excursie: € 135 voor een groep van maximaal 15 leerlingen (tijdsduur ongeveer 1,5 uur), € 250 voor een groep van maximaal 30 leerlingen in combinatie met een 3D printpen workshop (tijdsduur totaal ongeveer 3 uur).

Aansluitend lesprogramma voor op school is gratis beschikbaar via Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE).


Meer info of aanvragen

Neem contact op of reserveer via E-mail.

 • Bio-based plastic workshop gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Bio-based plastic workshop teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.